Menu Sluiten

Bitcoin Scaling

Bitcoin ‘scaling’: Het gebeurt momenteel al, ook zonder ‘hard fork’!

bitcoin scaling
Hoe gaan we Bitcoin ‘scalen’ als het netwerk groeit?

De Bitcoin ‘scaling’ discussie domineert het nieuws, maakt investeerders bezorgd en drukt de prijs. Een ‘hard fork’ om Bitcoin van een naar twee MB te ‘scalen’ zal het aantal transacties dat per blok gedaan kan worden verdubbelen, maar is dit de juiste oplossing?

In dit bericht kan je het volgende lezen:

Bitcoin ‘scalen’ door grotere blokken VS efficiëntere blokken
Projecten rond Bitcoin die zullen zorgen voor ‘scaling’
‘Scaling’ en de toekomst van Bitcoin

Bitcoin ‘scalen’ door grotere blokken VS efficiëntere blokken

De blokken elke keer vergroten is niet efficient en brengt grote risico’s met zich mee, zoals de kans op een tweedeling in de munt en centralisatie onder mijners. Voor de lange termijn is het veel veiliger en efficiënter om Bitcoin te ‘scalen’ door blokken te optimaliseren en een deel van de transacties buiten de blockchain en op side chains te doen.

Het enige risico wanneer geen ‘hard fork’ geïmplementeerd wordt, is een mogelijke vertraging van de adoptie, veroorzaakt door overvolle blokken. Waarschijnlijk zal dit alleen maar tijdelijk zijn, omdat aanpassingen in wallets en nieuwe toepassingen in het Bitcoin ecosysteem zullen zorgen voor langzame en gezonde scaling van het netwerk.

Projecten rond Bitcoin die zullen zorgen voor ‘scaling’

Op het moment lopen er vele projecten in het Bitcoin ecosysteem waardoor meer transacties per blok mogelijk worden en Bitcoin breder toepasbaar wordt. Al deze projecten worden waarschijnlijk dit jaar gelanceerd, dus wanneer ze succesvol zijn zal Bitcoin al snel geschaald worden. Dit zijn de belangrijkste:

Segregated witness:

Segwit is software dat de transacties kleiner maakt. Wanneer Segwit gebruikt wordt zou de capaciteit van een blok 1,8 keer zo groot moeten worden en de transactie kosten wel 4 keer kleiner. Dit betekent dat het implementeren van Segwit bijna net zo’n groot effect op de ‘scaling’ van Bitcoin zal hebben als het verdubbelen van de maat van de blokken, maar zonder de negatieve bijwerkingen.

Lightning Netwerk:

Het Lightning netwerk zal een betaalsysteem creëren dat het voor gebruikers mogelijk maakt mini en micro betalingen buiten de blockchain om te doen met zeer lage transactie kosten. In het Lightning netwerk profiteer je nog steeds van de veiligheid van de Bitcoin blockchain. Wanneer een van de partijen zich niet aan de verplichtingen houdt, zal de transactie uiteindelijk op de Bitcoin blockchain plaatsvinden.

Dit zal ervoor zorgen dat een groot deel van de kleine transacties van de Bitcoin blockchain zullen verdwijnen en dit zal ruimte creëren. Verder zullen mini transacties veel goedkoper worden en wordt het mogelijk zeer kleine bedragen te versturen zonder dat de transactie kosten groter zijn dan het transactie bedrag zelf.

Rootstock:

Rootstock is een ‘side chain’ van de Bitcoin blockchain, speciaal ontworpen om slimme contracten op te draaien. De bloktijden zijn veel langer dan bij Ethereum, maar het Bitcoin netwerk heeft een veel grotere infrastructuur en is stukken veiliger. Voor sommige typen slimme contracten zal Rootstock een betere oplossing zijn.

Veel handmatige transacties die nu op de Bitcoin blockchain plaatsvinden zullen in de toekomst geautomatiseerd worden en op de Rootstock chain komen. De Rootstock chain zal waarschijnlijk 300 transacties per seconde kunnen verwerken!

Counterparty

Counterparty is een project waar de Ethereum code ondersteund wordt, dus slimme contracten die op Ethereum draaien werken ook op Counterparty. Ook andere functies zoals een interne markt, gekleurde coins, tokens die een asset representeren en data opslag (Sjorcoin) zijn mogelijk. Counterparty is ontstaan door bitcoins te vernietigen (proof of burn). Dit betekent dat ze bitcoins naar een bepaald adres hebben gestuurd. Deze bitcoins representeren de counterparty coins. Counterparty heeft zijn eigen munt (XCP) maar is gebaseerd op bitcoin.

Een deel van de huidige bitcoin transacties zal naar Counterparty verhuizen, omdat ze daar gebruik kunnen maken van extra toepassingen. Dit zal druk van de Bitcoin blockchain afhalen.

‘Scaling’ en de toekomst van Bitcoin

Je ziet dat er veel projecten lopen in het Bitcoin ecosysteem en dat is alleen nog maar voor dit jaar. De groep super intelligente ontwikkelaars word alleen maar groter en in de toekomst zullen er meer goede oplossingen gevonden worden. Uiteraard moeten we afwachten of al deze projecten de verwachting waar gaan maken, maar ik denk dat het beter is om met de ‘hard fork’ te wachten tot er echt geen andere oplossing meer is.

Deze projecten zullen een hoop waarde aan Bitcoin toevoegen en sommige altcoins zullen waardeloos worden. De adoptie van Bitcoin zal verder groeien en het aantal toepassingen en de efficiëntie van de blokken zullen toenemen. Verdere adoptie zal zorgen voor ‘scaling’ problemen en ‘scaling’ oplossingen zullen zorgen voor verdere adoptie. Dit zal doorgaan zolang de Bitcoin blockchain bestaat, maar het zal altijd vooruit blijven gaan!

2 Comments

  1. Pingback:Bitcoin Prijs Is Klaar Voor Een Gigantische Stijging

  2. Pingback:Megaupload 2.0 - File Sharing En Opslag Met Bitcoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *