Menu Sluiten

Bitcoin woordenlijst

Met het ontstaan van Bitcoin zijn er een heleboel nieuwe begrippen ontstaan. Sommige van deze begrippen zijn gebaseerd op bestaande woorden en anderen zijn helemaal nieuw. Wanneer je met Bitcoin wil gaan beginnen is het verstandig de begrippen te kennen. Anders zal sommige informatie niet begrepen worden. De volgende begrippen komen aan bod in alfabetische volgorde:

Adoptie
Asset
bitcoin
Bitcoin
Bitcoin blockchain
Bitcoin exchange
Bitcoin marktplaats
Bitcoin mining hardware
Bitcoin mining pool
Bitcoin trading platform
Bitcoin wallet
Bitonic
Blockchain
Bubbel
Cashback
Coinbase
Cold storage
Cryptocurrency
Cryptografie
Devalueren
Digitaal token
Early adopters
Fiat currency
Forex
Fundamentele analyse
Gedecentraliseerd
Happycoin
Hardware wallet
Hash power
Hefboom
Inflatie
XBC
Ledgerwallet
Localbitcoins
Mainstream
Markt kapitalisatie
Mijn fee
Moeilijkheidsgraad
Monetaire verruiming
Offline wallet
Open source
Paper wallet
Peer to peer
Private blockchain
Private key
Proof of work
Public key
QR code
Satoshi
Satoshi Nakamoto
Second Life Lindens
Slimme contracten
Speculatieve investeerder
Spread
Technische analyse
Trezor wallet
Two factor authentication
Valuta oorlog
Veilige haven
Virwox
Volatiel
Watch only wallet
Wallet words
Proof of work

Adoptie

Bitcoin adoptie is het proces waarbij steeds meer mensen bitcoin gaan gebruiken. Dit betekent dat meer mensen een wallet aanmaken, bitcoins kopen en ermee betalen. Wanneer meer bedrijven bitcoin accepteren zullen meer mensen het gaan gebruiken en visa versa.

Buiten de toename van het aantal mensen dat bitcoin als betaalmethode gebruikt, kan de adoptie ook toenemen doordat er meerdere functies voor het Bitcoin netwerk mogelijk worden, zoals smartcontracten (?), microbetalingen en timestamps. De adoptie van Bitcoin heeft een direct gevolg voor de prijs.

Asset

Een asset is een eigendom dat economische waarde heeft en gehouden wordt met de intentie er in de toekomst financieel gewin van te hebben. De meest bekende assets zijn aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen en natuurlijk bitcoins. Assets kunnen gehouden worden als investering voor een verwachtte prijsstijging of een passief inkomen zoals dividend, huur of rente. Uiteraard maakt een combinatie van prijsstijging en een passief inkomen een optimale investering.

bitcoin

bitcoin (met een kleine b) is een crypto currency (?) gebaseerd op blockchain technologie (?). bitcoin is een gedecentraliseerde gedecentraliseerde (?), opensource (?) en wereldwijde currency die in 2008 op de markt is gekomen en over tijd op steeds meer plaatsen geaccepteerd wordt. bitcoin is de enige serieuze currency die niet door een overheid of centrale bank gecontroleerd wordt. Via het Bitcoin netwerk (?) worden transacties op een zeer goed beveiligde manier verwerkt door de mijners en in de blockchain vereeuwigd.

Bitcoin

Bitcoin (met een hoofdletter B) is het netwerk en de technologie waar de crypto currency (?) bitcoin (?) op gebaseerd is. Het Bitcoin netwerk bestaat uit een blockchain (?). Een blockchain is een publieke database waar alle data per 10 minuten in blokken gesorteerd wordt. Het verwerken van de data en in blokken sorteren wordt gedaan door mijners die rekenkracht aan het netwerk leveren.

Door het ‘proof of work (?)‘ principe is het zo goed als onmogelijk de data te verwijderen of te wissen. Het Bitcoin netwerk kan dus voor vertrouwen tussen 2 partijen zorgen, zonder dat er een 3e partij nodig is. Op dit moment is de currency de bekendste en grootste toepassing. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om Bitcoin toe te passen.

Bitcoin blockchain

De Bitcoin blockchain is de blockchain (?) waarop bitcoin (?) werkt. Tot op heden is dit de oudste, grootste en best beveiligde blockchain ter wereld. De Bitcoin blockchain heeft blokken van 10 minuten en 1 MB. De cryptografie (?) die gebruikt wordt is SHA 256, dit betekent dat de mijners een reeks karakters in een rij van 256 characters moeten ontcijferen om een nieuw blok te vinden. Hoe meer hashpower (?) er in het netwerk aanwezig is hoe hoger de moeilijkheidsgraad (?) en hoe langer deze reeks characters is.

Bitcoin exchange

Een bitcoin exchange is een online bitcoin wisselkantoor waar je bitcoins (?) voor fiat currency (?) kan wisselen en andersom. Je kan met verschillende betaalmethoden zoals Ideal of creditcard een bedrag naar de bitcoin exchange sturen, waarna de bitcoins naar je wallet (?) gestuurd zullen worden. Bij de meeste exchanges kan je ook je bitcoins opslaan in een interne wallet.

Bitcoin marktplaats

Een bitcoin marktplaats is een online marktplaats waar particulieren en bedrijven onderling bitcoins (?) van elkaar kunnen kopen en verkopen. Bij een bitcoin marktplaats kan je met bijna alle betaalmethoden terecht, zoals cash, Paypal, western union, giftcarts en gewoon banktransfer. Door het kiezen van de juiste betaalmethode kan je hier anoniem bitcoins kopen. Ook is het op een bitcoin marktplaats goed mogelijk geld te verdienen door bitcoins te verhandelen.

Bitcoin mining hardware

Bitcoin mining hardware is speciale hardware die ontworpen is om met zo weinig mogelijk energie verbruik zo veel mogelijk hash power (?) aan het Bitcoin netwerk (?) te kunnen leveren. Vroeger kon je goed verdienen door met een laptop of computer te mijnen. Tegenwoordig is de moeilijkheidsgraad (?) zo hoog dat het met eigen computer niet meer de moeite is.

Je kan alleen nog goed verdienen wanneer je speciale bitcoin mining hardware gebruikt. Wanneer verschillende units aan elkaar geschakeld worden krijg je een mining farm of mining rig. Om efficient te kunnen mijnen moet je mining hardware hebben met zo veel mogelijk hashes per seconde ten opzichte van het energieverbruik en over zo goedkoop mogelijke elektriciteit en een koele omgevingstemperatuur kunnen beschikken.

Bitcoin mining pool

Een bitcoin mining pool is een groep mijners die samen hash power (?) leveren aan het Bitcoin netwerk (?) om sneller een nieuw blok te vinden. Wanneer een nieuw blok gevonden is, wordt de opbrengst verdeeld naar input van hashpower van alle deelnemers.

Omdat de moeilijkheidsgraad (?) tegenwoordig zo hoog is, duurt het zelfs met goede mining hardware (?) gigantisch lang om in je eentje een blok te vinden. Samen mijnen in een mining pool zorgt er dus voor dat je een regelmatiger inkomen hebt omdat je per aantal hashes betaald krijgt en niet per blok.

Bitcoin trading platform

Een bitcoin trading platform is een platform waar in bitcoins (?), altcoins en de belangrijkste fiat currencies (?) gehandeld kan worden. Het idee is om een currency paar te kopen en verkopen tegen verschillende prijzen. Op veel platforms kan met een hefboom (?) gehandeld worden om met lage volatiliteit (?) toch mooie winsten te kunnen behalen.

Altcoins zijn over het algemeen van zichzelf al zeer volatiel. Op platforms waar je met een hefboom kan handelen kan je vaak ook verdienen door je coins tegen rente uit te lenen aan handelaren. Wanneer je in bitcoins wil gaan handelen is het belangrijk je eerst goed in technische (?) en fundamentele analyse (?) te verdiepen.

Bitcoin wallet

Een bitcoin wallet is een soort online portemonnee om je bitcoins op te slaan en transacties mee te doen. Een bitcoin wallet bevat een private key (?) om bitcoins mee te verzenden en een public key (?) om bitcoins mee te ontvangen. Er is een verschil tussen online-en offline wallets. Een online wallet is erg gebruiksvriendelijk, maar kan gehackt worden. Een offline wallet kan niet gehackt worden, maar is gecompliceerder. Een hardware wallet (?) en paper wallet (?) zijn offline wallets en super veilig.

Bitonic

Bitonic is de grootste Nederlandse bitcoin exchange (?).  Via deze exchange kan je bitcoins kopen en verkopen met fiat (?) geld en gemakkelijk betalen met Ideal of creditcard. Bitonic helpt ook ondernemingen en bedrijven die bitcoin (?) als betaalwijze willen accepteren.

GA NAAR BITONIC

Blockchain

Een Blockchain is een ketting van blokken die transacties bevatten die in een bepaalde tijdseenheid hebben plaatsgevonden. Alle transacties (+ extra informatie) van het netwerk worden hier voorgoed vastgelegd. Een blok bevat de transacties van het vorige blok + de nieuwe transacties. De blockchain is publiek en de inhoud is niet te veranderen of te verwijderen. De transacties in een blockchain worden verwerkt en beveiligd doormiddel van ‘proof of work (?)‘ of ‘proof of stake’. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk en wordt hybride genoemd.

Deze manier van transacties verwerken zorgt ervoor dat de veiligheid van het netwerk in handen is van de deelnemers en dus gedecentraliseerd (?) is. Een centrale partij zal dus meer macht over het netwerk moeten hebben dan alle andere deelnemers samen om iets in de blockchain te kunnen veranderen of verwijderen. Een publieke blockchain is dus gigantisch goed beveiligd wanneer er een groot en sterk netwerk van transactie verwerkers is. Op dit moment is de Bitcoin blockchain (?) verreweg de grootste en veiligste blockchain.

Bubbel

Een bubbel is een financiële term die een sterke stijging van een asset (?) beschrijft, waarbij de prijsstijging geen of maar gedeeltelijk fundamenteel verklaard kan worden en de oorzaak meer bij een tijdelijke hype ligt. Een bubbel wordt ook wel luchtbel genoemd en wordt altijd gevolgd door een crash. De eerste fase van een bubbel stijgt de prijs extreem snel om vervolgens een gigantische crash te maken.

In de stijgende fase investeert iedereen vanuit emoties, omdat ze bang zijn de grote winsten mis te lopen. In de dalende fase verkoopt iedereen uit angst om alles kwijt te raken. Veel mensen verliezen een vermogen in een bubbel. Wanneer je goed bent in handelen, technische (?) en fundamentele analyse (?) weet toe te passen en emoties uit kan schakelen, kan je hier goed aan verdienen.

Cashback

Cashback is het terugdraaien van een betaling die al verwerkt is. Een cashback kan plaatsvinden bij verschillende betaalmethoden, waaronder creditcard en Paypal. Cashback wordt veel gebruikt om te frauderen. Goederen of diensten worden betaald om na levering de betaling terug te draaien. Deze vorm van fraude kost ondernemingen veel geld in de vorm van verlies en administratiekosten. Bij bitcoin (?) is cashback niet mogelijk, dus ondernemingen kunnen hierop besparen wanneer ze bitcoin accepteren.

Coinbase

Coinbase is een internationale bitcoin exchange (?) waar je ook bitcoins op kan slaan. Coinbase is momenteel de bekendste en meest gebruikte exchange. Behalve bitcoins (?) kan je hier ook Ethereum kopen en opslaan. Coinbase staat bekend als een van de veiligste online cryptocurrency (?) exchanges. De fiat (?) currency gebruikt door coinbase is USD.

GA NAAR COINBASE

Cold storage

Cold storage betekent dat je de private key (?) van je bitcoin wallet (?) offline bewaard, waardoor hackers er via het web niet bij kunnen om je bitcoins (?) te stelen. Wanneer je 100% veilig wil zijn, moet je ook het creëren van je private key op een offline apparaat doen dat nooit met het internet verbonden is geweest. De bekendste vormen van cold storage zijn paper wallets (?) en hardware wallets (?). Voor het opslaan van grote bedragen wordt ook wel een offline computer gebruikt, dit is overigens prijzig omdat deze computer dan speciaal voor dit doel moet worden aangeschaft. Wanneer je vanaf een paper wallet een transactie wil maken zal je jouw private key in een online wallet moeten importeren. Met een offline computer kan je transacties offline tekenen en op een memory stick plaatsen, om vervolgens in een online computer uit te voeren. De meest gebruiksvriendelijke vorm van cold storage is een hardware wallet, hiermee kan je gemakkelijk en snel transacties versturen terwijl je keys niet in aanraking komen met de online omgeving.

Cryptocurrency

Een cryptocurrency is een elektronische vorm van geld, waarbij de transacties met behulp van cryptografie (?) in een blockchain (?) worden verwerkt. Een cryptocurrency is globaal, gedecentraliseerd (?), open source (?) en publiek toegankelijk. Cryptocurrencies zijn sinds het ontstaan van Bitcoin (?) in 2009 mogelijk, omdat Satoshi Nakamoto (?) toen een manier heeft gevonden om data schaars te maken. Transacties worden verwerkt door mijners die doormiddel van een consensus methode zoals ‘proof of work (?)‘ of ‘proof of stake’ de blockchain opbouwen en beveiligen. Een cryptocurrency kent behalve als betaling systeem veel meer toepassingen. Veel nieuwe cryptocurrencies, die altcoins worden genoemd zijn speciaal voor deze toepassingen gecreerd. Deze toepassingen zijn bijvoorbeeld smartcontracten (?), financieel systemen, data opslag, enzovoort. Veruit de meeste maar niet alle cryptocurrencies zijn op blockchain gebaseerd, Maidsafe is een veelbelovende cryptocurrency zonder blockchain.

Cryptografie

Het vervormen van informatie waardoor het alleen door de aangewezen gebruiker gelezen kan worden.

Devalueren

Het devalueren is het verminderen van de waarde van je eigen currency door de rente te verlagen of geld bij te drukken om zo de concurrentie positie van het land te verbeteren.

Digitaal token

Een digitaal token is een digital file dat via de blockchain wereldwijd verstuurd kan worden en een onderliggende asset representeert.

Early adopters

Early adopters zijn een kleine groep mensen die als eerst met een nieuw product of nieuwe technologie aan de slag gaan. De early adopters van bitcoin zijn steen rijk geworden.

Fiat currency

Fiat currency is de benaming voor al de reguliere currencies uitgegeven en gecontroleerd door centrale banken van landen en economische zones.

Forex

Forex staat voor ‘foreign exchange’, dit betekend dus buitenlandse valuta handel.

Fundamentele analyse

Fundamentele analyse is het onderzoeken van de onderliggende feiten van een asset om zo de waarde te bepalen en te voorspellen of de waarde zich in de toekomst positief of negatief zal ontwikkelen.

Gedecentraliseerd

Gedecentraliseerd betekend dat er geen bepaalde partij controle over het systeem heeft.

Happycoins

Happycoins is een bitcoin exchange waar je gemakkelijk en snel bitcoins kan wisselen

Hardware wallet

Een hardware wallet is een harde schijf met een usb aansluiting waar een bitcoin wallet op staat. Een hardware wallet is dus offline (cold storage) wanneer hij niet ingeplugd is en kan door hem aan te sluiten aan een computer online worden gebracht om transacties te verrichten.

Hash power

Hash power is rekenkracht verkregen door computers en speciale hardware waarmee door miners cryptografische rekensommen opgelost worden om transacties in de blockchain te verwerken.

Hefboom

Traden met een hefboom betekend dat je een deel van het investeringsgeld leent, waardoor het koersverschil een grotere procentuele winst / verlies veroorzaakt ten opzichte van de inzet.

Inflatie

Inflatie is het minder waard worden van een bepaalde currency, simpel gezegd dat je minder kan kopen met hetzelfde geld, de koopkracht wordt dus minder. Hyper inflatie is wanneer dit in extreme vorm gebeurd.

XBC

XBC is de internationale code van bitcoin, waar de X ervoor staat dat het niet door een bepaald land gecontroleerd wordt en BC voor BitCoin.

Ledgerwallet

Een ledgerwallet is een goedkope en simpele hardware wallet om je bitcoins offline op te slaan.

Localbitcoins

Localbitcoins is een online marktplaats waar in bitcoins gehandeld kan worden

Mainstream

Wanneer bitcoin mainstream wordt, betekent dit dat de meeste mensen er gebruik van maken.

Markt kapitalisatie

De markt kapitalisatie is de hoeveelheid kapitaal dat belegd is in een bepaalde asset. De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal van de asset op de markt te vermenigvuldigen met de prijs.

Mijn fee

De mijn fee / mine fee is de betaling aan de bitcoin miners voor het verwerken van de transacties. Elke transactie wordt een klein bedrag in bitcoin extra gerekend als mine fee. In het begin verdienen de miners aan zowel de nieuwe gevonden bitcoins als de mine fee, maar als alle bitcoins gevonden zijn alleen nog maar aan de mine fee (die in de loop van de tijd dus ook wat op zal lopen).

Moeilijkheidsgraad

Het vinden van een nieuw block in de blockchain gaat steeds meer hash power kosten naarmate de blockchain langer wordt. Hoeveel hash power nodig is om een blok te vinden is de moeilijkheidsgraad.

Monetaire verruiming

Monetaire verruiming is een manier voor centrale banken om de economie te controleren. Monetaire verruiming wordt gedaan door geld bij te drukken of leningen op te kopen. Het komt erop neer dat er geld bij komt, dus de koers van de currency afneemt en de inflatie toeneemt. Dit zorgt ervoor dat de concurrentie positie van een land verbeterd en de productie dus toe kan nemen.

Offline wallet

Een offline wallet heb je wanneer de private key van een wallet offline bewaard wordt, dus niet via het internet te bereiken is. Een andere benaming voor offline wallet is ‘cold storage’.

Open source

Bitcoin is open source en dat betekend dat iedereen er gebruik van kan maken net zoals bij het internet. Open source betekent eigenlijk ‘voor iedereen, door iedereen’.

Paper wallet

Een paper wallet is een bitcoin wallet die niet online wordt bewaard, maar waarbij de privat key op papier bewaard wordt.

Peer to peer

Peer to peer betekent direct tussen twee partijen, zonder 3e controlerende partij in het midden.

Private blockchain

Een private blockchain is een blockchain die door een bedrijf of andere entiteit in het leven is geroepen om bepaalde functies te verwerkelijken.

Private key

De private key is de sleutel tot het bitcoin netwerk waarmee je bitcoins kan verzenden.

Proof of work

Proof of work is het principe waarop de beveiliging van het bitcoin netwerk gebaseerd is, mijners spenderen kosten in de vorm van elektriciteit en hardware aan het Bitcoin netwerk, hierdoor is alleen degene die de race om het vinden van een block wint in staat de geschiedenis in de blockchain te schrijven, waardoor kwaadwillenden alleen data in de blockchain kunnen veranderen als ze een grotere proof of work leveren dan alle mijners op het netwerk samen. De pool van mijners op het bitcoin netwerk is vandaag de dag zo gigantisch sterk en verspreid over heel de wereld, dat het zo goed als niet meer te kraken is.

Public key

De public key is het adres om bitcoins op te ontvangen.

QR code

Een QR code is een soort vierkante streepjescode die gescand kan worden en de public of private key bevat (in geval van bitcoin).

Satoshi

Een Satoshi is een 100.000.000 ste bitcoin, dus een bitcoin is 0,00000001 Satoshi. Een Satoshi is het kleinste deel waarin een bitcoin kan worden opgedeeld en de naam komt van de grondlegger van bitcoin (Nakamoto Sitoshi).

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is / zijn de grondlegger (s) van het Bitcoin netwerk. Het is niet bekent of Satosh Nakamoto een persoon of een groep is en de indentiteit is niet bekend.

Second Life Lindens

SSL is een virtuele currency die in de virtuele wereld Second life gebruikt wordt.

Slimme contracten

Slimme contracten zijn contracten die in de blockchain geregistreerd staan en waarbij in geval van het behalen van bepaalde mijlpalen in het contract, automatisch betalingen in bitcoin worden verricht.

Speculatieve investeerder

Een speculatieve investeerder is een investeerder die door te speculeren over de prijs van een asset op korte termijn grote winsten hoopt te behalen.

Spread

De spread is een term gebruikt in de valuta handel die het verschil tussen koop en verkoop prijs aangeeft.

Technische analyse

Technische analyse is het bestuderen van bepaalde patronen in de prijsvorming van een asset en met behulp van gegevens uit het verleden de toekomstige prijsvorming te voorspellen.

Trezor wallet

De Trezor wallet is een super veilige hardware wallet waarmee je jouw bitcoins offline op kan slaan, maar door de goede beveiliging kan de wallet online ook niet gehackt worden.

Two factor authentication

Bij ‘two factor authentication’ wordt behalve een wachtwoord om in te loggen ook een andere identificatie methode toegevoegd zoals per telefoon of een speciale app.

Valuta oorlog

Wanneer verschillende landen steeds hun valuta devalueren om zo hun concurrentie positie ten opzichte van andere landen te verbeteren. Wanneer een land zijn valuta devalueert moeten sommige anderen volgen om ook weer concurrerend te worden, als dit gebeurd heb je een valuta oorlog

Veilige haven

Een veilige haven is een asset class waarvan bekend is dat ze in tijden van economische recessie en depressie betere resultaten behalen dan de reguliere assets. Veilige havens zijn goud, zilver, bitcoin, USD en meer.

Virwox

Virwox is een handelsplatform waar je kan handelen in virtuele currencies.

Volatiel

Volatiel betekend bewegelijk, wanneer de koers van bitcoin volatiel is wil dat zeggen dat de prijs hard op en neer gaat.

Watch only wallet

Een watch only wallet is een deel van je bitcoin wallet waar je alleen je wallet kan inzien en betalingen kan ontvangen voor op een online computer, dit deel bevat alleen de public key. De private key wordt dan op een offline computer bewaard en hier kan je via een USB stick je transacties tekenen en naar de online wallet uploaden.

Wallet words

De wallet words zijn een serie van woorden die je krijgt bij het installeren van je bitcoin wallet waarmee je een verloren wallet weer kan terughalen.

Lees ook:

Alles over Bitcoin

Waarom heeft bitcoin een goede toekomst?

Kansen en bedreigingen voor Bitcoin

Over Bitcoin-Scout

Aan de slag met bitcoin

Bitcoins kopen en verkopen

Bitcoins veilig opslaan

Wat is blockchain?

Investeren in Bitcoin en blockchain

6 Comments

  1. Pingback:Monetaire Verruiming - Een Indirecte Maar Effectieve Vorm Van Belasting

  2. Pingback:Bitcoin Prijs Is Klaar Voor Een Gigantische Stijging

  3. Pingback:Megaupload 2.0 - File Sharing En Opslag Met Bitcoin

  4. Pingback:Lancering Zcash - Morgen Wordt De Criptocurrency Zcash Gelanceerd!

  5. Pingback:Zcash Prijs - Verklaring Van Het Prijsverloop Van Zcash

  6. Pingback:Bitcoin Bewijst Zich Als Veilige Haven Bij De Overwinning Van Trump

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *