Menu Sluiten

Trump en Bitcoin

Bitcoin bewijst zich weer als een veilige haven!

veilige haven
Bitcoin bewijst zichzelf als veilige haven

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen is nog niet definitief en financiële markten wereldwijd lijden grote verliezen, omdat Trump waarschijnlijk de winnaar is. Normaal gesproken is de USD een veilige haven, maar vandaag daalt deze ook flink in waarde. Goud en zilver schieten omhoog, doordat beleggers hun vermogen veilig willen stallen. Ook de bitcoin koers neemt flink toe, bitcoin bewijst zich alweer als veilige haven. We zullen het volgende bespreken:

Waarom is de overwinning van Trump desastreus voor de financiële markten?
Wat betekent de overwinning van Trump voor de toekomst van de economie?
Waarom is bitcoin een veilige haven?
Bitcoin VS Goud in een extreme crisis
Koop gemakkelijk bitcoins met IDEAL

Waarom is de overwinning van Trump desastreus voor de financiële markten?

De financiële markten reageren zo sterk op de overwinning van Trump, omdat hij plannen heeft die de wereldhandel en internationale betrekkingen flink kunnen beperken. Zo zal vooral de relatie met Mexico en het midden oosten waarschijnlijk flink verslechteren en zal de handel hier afnemen.

Een andere reden dat beleggers een grote voorkeur hebben voor Hillary, is dat zij de huidige koers van Obama in grote lijnen door zal zetten. Wanneer zij zou winnen veranderd er dus eigenlijk niets. Trump hierin tegen wil vergaande veranderingen doorvoeren en veranderingen gaan altijd samen met onzekerheid. Onzekerheid is een van de slechtste dingen voor financiële markten.

Wat betekent de overwinning van Trump voor de toekomst van de wereld economie?

De overwinning van Trump zal naar verwachting een zware schok in de financiële markten veroorzaken, die misschien vergelijkbaar zal zijn met de gevolgen voor de UK na de Brexit. Amerika is de grootste economie ter wereld en de USD is de ‘reserve currency’. Hierdoor zal een sterke neergang van de Amerikaanse economie heel de wereld hard raken.

Normaal gesproken herstellen beurskoersen zich weer na de verkiezingen, maar of dat nu ook gebeurd is sterk de vraag. Het profiel van Trump valt namelijk ver buiten dat van de gemiddelde Amerikaanse politicus. Er zal dus veel verandering en onzekerheid uit zijn leiderschap voortkomen. Wanneer deze onzekerheid een langere periode voortduurt, kan dit voor zware economische schade zorgen.

De Amerikaanse beurzen staan rond ‘all time high’ en de bullmarkt duurt al zo’n 8 jaar. Een normale cyclus is veel korter, de FED heeft deze stijging kunnen verlengen door gigantische hoeveelheden gratis geld bij te drukken (monetaire verruiming (?)).

Lees hier meer over monetaire verruiming

Dit heeft wereldwijd voor grote schulden en serieuze bubbels (?) gezorgd. De markt is dus misschien al klaar voor een grote crash, maar heeft nog een trigger nodig. De onzekerheid na de overwinning van Trump zou hier wel eens voor kunnen zorgen. Dit zijn de ergste bubbels van het moment:

Aandelen

De beurzen zijn ver overgewaardeerd, omdat een groot deel van het bijgedrukte geld naar de aandelenmarkt is gestroomd. Ook hebben bedrijven gratis geld gebruikt om hun eigen aandelen op te kopen en zo de koersen opgepompt. Omdat de markten op een onnatuurlijke manier heel hoog staan, is er weinig nodig om paniek te veroorzaken met een ongekende ‘sell off’ als gevolg.

Obligaties

De rente is historisch laag en soms zelfs negatief. Hierdoor zitten de prijzen van obligaties al een zeer lange tijd in de lift. Wanneer de USD zijn waarde te snel verliest na de verkiezingen kan de FED besluiten de rente te verhogen om de koers te ondersteunen. Bij een hogere rente zullen obligaties hun waarde verliezen. Ook hier is weinig nodig voor paniek, omdat de koersen historisch gezien torenhoog zijn.

USD

Wel eens afgevraagd waarom alle currencies gigantisch in waarde zijn gedaald na de start van monetaire verruiming en de Amerikaanse dollar wel sterk bleef na gigantische QE programma’s? De dollar is veel minder gevoelig voor QE, omdat het de wereld ‘reserve currency’ is. De laatste jaren begint de reputatie van de dollar af te brokkelen door contracten die in andere currency worden afgesloten en de toevoeging van de Chinese Yuan in de SDR.

Sinds 1971 is de dollar niet meer gebackt door goud, maar alleen door vertrouwen in de Amerikaanse overheid. Wanneer de dollar deze status verder verliest, kunnen ze niet zomaar in deze hoeveelheden gratis geld bijdrukken zonder grote gevolgen. Ze zullen dan weer productief moeten worden om groei te bewerkstelligen.

Derivaten

Derivaten zijn waardepapieren die zijn afgeleid van de waarde van een bepaalde asset (?). De derivatenmarkt is gigantisch groot, er zit ongeveer 483 keer meer geld in dan de waarde van alle bankrekeningen en cash op aarde! Wanneer echte assets crashen zullen de derivaten een nog hardere crash doormaken, omdat ze meestal met een hefboom (?) werken. Deutsche bank is een van de grotere jongens in de derivaten markt en had voor de verkiezingen al grote problemen.

Chinees vastgoed

In China is tijdens de vastgoed ‘boom’ veel te veel gebouwd, waardoor er hele complexen leeg staan. Hele wijken in Chinese steden staan zo goed als leeg. Al deze projecten zijn door iemand betaald, dit gaat om gigantische bedragen. Een crash in een andere asset groep kan de vastgoed sector aansteken en zorgen dat deze bubbel met veel geweld barst. Omdat China de 2e economie van de wereld is en Chinese vastgoedhandelaren over de hele wereld actief zijn, zal dit een wereldwijde vastgoed crisis veroorzaken.

Waarom is bitcoin een veilige haven?

Goud, zilver en platina zijn veilige havens (?) en bitcoin (?) kan zich hier sinds kort ook bij aansluiten. Deze assets worden als veilige havens gezien, omdat ze buiten het financiële systeem vallen en dus niet door overheden of banken beïnvloed kunnen worden. Het zijn zeg maar manieren om je vermogen veilig te stallen wanneer het financiële systeem faalt.

Bitcoin heeft zich tot nu toe al meerdere keren als veilige haven bewezen. Bij de crises in Griekenland en Cyprus schoot de bitcoin prijs omhoog. Ook bij de Brexit was en duidelijke piek te zien. Nu bij de waarschijnlijke overwinning van Trump schiet de prijs weer omhoog. Wanneer de financiële markten onrustig blijven zal de bitcoin prijs waarschijnlijk nog meer profiteren.

ONTVANG EEN DAGELIJKS INKOMEN IN BITCOIN

Bitcoin VS Goud in een extreme crisis

Wanneer zich een zware crisis voordoet, zal het waarschijnlijk lonend zijn om bitcoin en goud te bezitten. Goud heeft al duizenden jaren de reputatie als ‘store of value’ en bitcoin pas recent. Hierdoor is goud een zekerdere manier om je vermogen in stand te houden.

Toch heeft bitcoin meerdere voordelen ten opzichte van goud. Ten eerste is Bitcoin (?) een snel groeiende technologie die waarschijnlijk ook flinke winsten oplevert in goede economische tijden. Om in Bitcoin te investeren hoef je dus niet te gokken of er een crisis komt of niet. Bovendien is de markt kapitalisatie (?) van bitcoin bijna 1000 keer kleiner, dus zal de prijs in geval van crisis waarschijnlijk veel sterker toenemen.

Ook het feit dat bitcoin goed opdeelbaar en gemakkelijk te verplaatsen is heeft grote voordelen. In het geval van een zeer ernstige crisis waarbij mensen hun baan (inkomen) kwijtraken en zich hyper inflatie (?) voordoet, is het veel gemakkelijker elke dag wat bitcoin te wisselen voor levensonderhoud dan goud. Het is ook te verwachten dat in zo’n situatie het aantal ondernemingen dat bitcoin accepteert explosief toe zal nemen en je dus misschien niet eens hoeft te wisselen.

Uiteraard blijft investeren in Bitcoin risicovol, omdat het een jonge technologie is met nog een kleine marktkapitalisatie. Wanneer Bitcoin echter door blijft groeien zoals het nu doet kan het ook in goede economische tijden flinke winsten opleveren. In een (zware) crisis kan het zelfs je redding zijn! Een mix van goud en bitcoin is waarschijnlijk het veiligst.

KOOP GEMAKKELIJK BITCOINS MET IDEAL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *