Menu Sluiten

Monetaire Verruiming

Monetaire verruiming, onzichtbare maar effectieve belasting

monetaire verruiming
Monetaire verruiming is als een soort belasting: Het bijdrukken van 10% van de euro’s zorgt dat jou Euro 10% minder waard wordt!

Belastingen zijn over het algemeen hoog in westerse landen. Over een verdiend bedrag wordt meerdere malen een fors bedrag aan belasting betaald. Eerst in de vorm van loonbelasting wanneer je het verdiend en later in de vorm van BTW en accijnzen bij het uitgeven van je zuur verdiende geld. Wat overigens bijna niemand door heeft is dat vooral de laatste jaren een extra ‘belasting’ voor sterk dalende koopkracht zorgt in de vorm van monetaire verruiming. We zullen het volgende bespreken:

Waarom komt monetaire verruiming op hetzelfde neer als belasting?
Hoe kan ik deze ‘belasting’ legaal ontduiken?
Waarom is het te verwachten dat monetaire verruiming alleen maar zal toenemen?
Direct aan de slag met bitcoin om geldontwaarding te voorkomen

Waarom komt monetaire verruiming op hetzelfde neer als belasting?

Monetaire verruiming (?) betekend dat de centrale bank geld bij drukt om zo de economie te stimuleren. Dit geld wordt op bepaalde plaatsen in de economie gepompt. Een groot deel ervan komt indirect bij de overheid terecht. Ook worden kosten van de overheid in de vorm van subsidies hierdoor bespaard.

Het creëren van extra of gratis geld heeft helaas het negatieve effect dat al het geld in dezelfde currency minder waard wordt. Wanneer er dus 10% Euro’s wordt bijgedrukt, betekend dit dat iedereen die Euro’s bezit nu 10% minder kan kopen. De overheden en banken realiseren op deze manier dus hun doelen over de rug van de gehele bevolking.

Omdat op deze manier het geld van de bevolking indirect wordt afgepakt heeft bijna niemand het in de gaten. Niemand heeft een hoger percentage belasting op zijn afrekening gezien en de salarissen zijn niet omlaag gegaan. Voor mensen die een inkomen in Euro’s verdienen en in een land wonen waar een andere currency gebruikt wordt is het echter veel zichtbaarder.

Deze groep mensen zagen na het opstarten van het eerste QE programma van de Europese centrale bank hun koopkracht vaak met ruim 20% dalen in een paar maanden! Ook betekent dit dat alles in de Eurolanden 20% goedkoper is geworden voor een Chinees, Amerikaan of andere buitenlander. Steeds meer bedrijven, vastgoed en andere assets (?) zullen dus in buitenlandse handen komen.

Hoe kan ik deze ‘belasting’ legaal ontduiken?

Monetaire verruiming zal over de lange termijn de waarde van spaargeld af laten nemen. Jouw spaargeld wordt dan dus indirect gebruikt om de tekorten in de falende economie op te vullen. Uiteraard zijn er veel manieren om dit te voorkomen.

Een direct gevolg van monetaire verruiming is dat de aandelen markten zullen stijgen. Dit omdat een deel van het geld in het bedrijfsleven terecht komt en dus ook de prijzen van aandelen stimuleert. Daarnaast worden de aandelen goedkoper voor buitenlanders, omdat ze in Euro’s genoteerd staan. Er stroomt dus veel geld vanaf het buitenland in.

Op korte termijn kunnen er dus goede winsten behaald worden door in aandelen te beleggen in tijden van monetaire verruiming. Echter voor de lange termijn is er het gevaar van bubbel vorming, omdat de aandelen zijn opgeblazen met gratis geld en dat goedkoop geld door bedrijven wordt gebruikt om hun eigen aandelen op te kopen. Op termijn is een flinke crash dus zeker niet uitgesloten.

Een betere manier om het verdampen van je vermogen te voorkomen is door in assets te beleggen die niet onbeperkt bijgedrukt kunnen worden en waarvan de inflatie dus niet te beïnvloeden en beperkt is. Klassieke assets met deze eigenschappen zijn goud en zilver. De prijs hiervan zal als gevolg van monetaire verruiming dus stabiel blijven, terwijl de prijs van de Euro zakt.

Een modern alternatief voor zilver en goud is bitcoin (?). Bitcoin is gedecentraliseerd (?) en het aantal nieuwe bitcoins is vooraf vastgelegd in de code en neemt af met de tijd. Hierdoor vind er geen verwatering van je vermogen plaats en ben je resistent tegen geldontwaarding door de ECB.

Het voordeel van bitcoin ten opzichte van goud is dat het opdeelbaar is, binnen 10 minuten over heel de wereld te verzenden en op steeds meer plaatsen als betaalmiddel geaccepteerd wordt. Verder heeft bitcoin behalve behoud van vermogen nog het potentieel in waarde toe te nemen doormiddel van groei bij verdere adoptie (?). Wanneer je bitcoins bezit zal jouw koopkracht door monetaire verruiming alleen maar toenemen!

Waarom is het te verwachten dat monetaire verruiming alleen maar zal toenemen?

We leven in een tijd van currency war. Dit betekent dat landen om de beurt geld bij drukken om de waarde van hun munt te laten dalen wat goed voor de export is. Wanneer een land dit doet moeten andere volgen om hun export weer te stimuleren. Zo is dit al een tijdje aan de gang.

Het geld bijdrukken door de centrale banken gebeurd al heel lang, maar het gebeurde altijd met beleid. Sinds 2008 is het DE manier geworden om uit een crisis te komen en is QE wereldwijd extreme vormen aan gaan nemen. Elke keer zijn er weer economische tegenslagen en wordt een nieuw QE programma gepresenteerd.

De wereld is verslaafd aan QE geworden, omdat bijna alle landen gigantische schulden hebben. Zoals vermogen in waarde afneemt door geld bij te drukken, gebeurd dit ook bij schulden. De staatsschuld wordt dus lager door bij te drukken, dus alle overheden hebben er belang bij. Daarom is de verwachting dat het ontwaarden van je geld nog wel even door zal gaan, met als direct gevolg dat goud en bitcoin in waarde zullen stijgen!

1 Comment

  1. Pingback:Bitcoin Bewijst Zich Als Veilige Haven Bij De Overwinning Van Trump

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *