Menu Sluiten

Maidsafe, het nieuwe gedecentraliseerde internet

maidsafe
Maidsafe, free and secure internet

Maidsafe is een bedrijf dat het SAFE netwerk ontwikkelt. Het SAFE netwerk zorgt voor een gedecentraliseerd, anoniem en veilig internet. Het netwerk koppelt ongebruikte opslagcapaciteit van de computers in het netwerk en gebruikt dit om ‘encrypted’ data op te plaatsen. Dit zal o.a. veilige data opslag, anonieme ‘peer to peer (?)’ communicatie en gedecentraliseerde (?) hosting mogelijk maken. De altcoin van dit netwerk is de Safecoin. Gebruikers die opslagruimte bieden of applicaties ontwikkelen ontvangen Safecoin. Mensen die van de service gebruik maken betalen in Safecoin. Op deze pagina zullen we het volgende bespreken:

Wat is Maidsafe?
Wat is het SAFE netwerk?
Waarvoor zal het SAFE netwerk gebruikt worden?
Wat is Safemaidcoin en Safecoin?
Aan de slag op het SAFE netwerk
Investeren in Safecoin

Wat is Maidsafe?

Maidsafe staat voor ‘Massive Array of Internet Disks Secure Acces For Everyone’ en is bezig een serverloos internet te bouwen. Maidsafe is gevestigd in Schotland en dit project loopt al sinds 2006. Het project van Maidsafe is niet gebaseerd op blockchain technologie (?) en liep al voor dat Bitcoin (?) gecreëerd werd. Het doel van het team is om de internetgebruikers onafhankelijk te maken van gecentraliseerde partijen voor data opslag, communicatie en publicatie.

Wat is het SAFE netwerk?

Het nieuwe serverloze internet dat Maidsafe aan het bouwen is, wordt het SAFE netwerk genoemd. Het SAFE netwerk zorgt voor gedecentraliseerde opslag van alle data door ongebruikte opslagcapaciteit van alle computers die zijn aangesloten op het netwerk te koppelen tot een geheel.

Data dat op het netwerk geplaatst wordt zal eerst gefragmenteerd worden, waarna het via cryptografie onleesbaar wordt gemaakt. Daarna wordt alle data bij elkaar gestopt en worden dubbele characters eruit gehaald om het totale bestand kleiner te maken. Nu is er een grote verzameling van data verdeeld over het hele netwerk. De eigenaar van bepaalde data kan dit terug halen met zijn private key.

Alle data is onleesbaar en is niet opgeslagen op een specifieke plaats op aarde, maar bevind zich over alle aangesloten computers wereldwijd. Het voordeel hiervan is dat de data door niemand verwijderd, aangepast, gestolen of ingezien kan worden. Het SAFE netwerk zal ook een publiek deel krijgen, hier kan de data wel door iedereen gezien worden.

Waarvoor zal het SAFE netwerk gebruikt worden?

Het safe netwerk zal het mogelijk maken data veilig en anoniem op te slaan. Het heeft dus de potentie de hele ‘cloud storage’ branch over te nemen. Ook zullen er ‘peer to peer’ communicatie applicaties als (video) chat en email ontstaan waar geen 3e partij bij betrokken is om het gesprek te censureren of af te luisteren.

Verder zal het SAFE netwerk gebruikt worden om websites te hosten. Deze gedecentraliseerde hosting heeft als voordeel dat er geen downtime en sensuur mogelijk is en dat de kosten puur marktgedreven zijn door vraag en aanbod, dus zonder winstmarge en waarschijnlijk veel goedkoper.

Wat is Safemaidcoin en Safecoin?

Het SAFE netwerk heeft een cryptocurrency (?) om de vraag en het aanbod van de opslag capaciteit op elkaar af te stellen. Deze altcoin heet Safemaidcoin en zal na de lancering in Safecoin veranderen. Dit is een altcoin zonder blockchain, maar wel gebaseerd op cryptografie (?). Safemaidcoin is voor de lancering aan investeerders verkocht om het onderzoek en de werkzaamheden voor het project te bekostigen.

Wanneer het netwerk na de Alfa testfase in de Beta fase komt, zal het bruikbaar worden voor het grote publiek en zullen de Maidsafecoins omgeruild worden in Safecoins. Nu wordt het ook mogelijk om Safecoins te verdienen door nuttige applicaties te ontwerpen of door te farmen.

Farming is het uitlenen van opslagcapaciteit, CPU en bandbreedte aan het netwerk om hiervoor Safecoins te ontvangen. Iedereen kan dit doen met een gewone computer. Deze Safecoins kunnen verhandeld worden tegen andere (crypto) currencies of gebruikt worden voor diensten van het netwerk zoals data opslag, chat of hosting.

Aan de slag op het SAFE netwerk

Op het moment is het SAFE netwerk in de Alfa test fase. Je kan al een account aanmaken door de ‘Safe launcher’ en de ‘Demo app’ te downloaden. Het is op het moment al mogelijk om gratis data op te slaan. Gezien dit nog de testfase is, kan je jouw data kwijtraken. Het is nu dus alleen de bedoeling iets op te slaan om uit te proberen of mee te helpen aan de ontwikkeling.

In de komende tijd zullen allerlei functies worden toegevoegd om uitgeprobeerd te worden. Wanneer alles grondig getest is en naar behoren werkt zal het netwerk naar de Beta fase gaan. In de Beta fase zal het mogelijk worden te farmen en alle applicaties voor echte doeleinden te gebruiken. Hoelang dit duurt is nog niet bekend en afhankelijk van het aantal problemen dat moet worden opgelost, het is dus nog even afwachten!

GA NAAR DE WEBSITE VAN SAFEMAID

Investeren in Safecoin

Er zullen in totaal 4.3 miljard Safecoins gecreëerd worden, dus de aanvoer is beperkt. Hoe groter het SAFE netwerk wordt, hoe hoger de prijs van een Safecoin dus zal worden. Het potentieel van deze technologie is gigantisch, omdat het de gezamenlijke markt van data opslag, online communicatie en web hosting kan gaan veroveren.

Er zijn ook andere altcoins die data opslag mogelijk maken en deze zouden voor concurrentie kunnen zorgen. Toch is het SAFE netwerk waarschijnlijk een stuk efficiënter en dus goedkoper in gebruik. Een blockchain moet gevoed worden met een hoop elektriciteit om ‘proof of work (?)’ mogelijk te maken en deze kosten worden aan de gebruiker doorberekend in de vorm van transactie kosten (op een blockchain moet je ook transacties maken om applicaties te runnen). Hierdoor zou het goed mogelijk zijn dat het SAFE netwerk het wint van de blockchains op het gebied van data opslag, omdat de resources al aanwezig zijn en het netwerk alleen de infrastructuur ertussen creëert.

Wanneer dit het geval is, zal de prijs van de Safecoin een flinke stijging tegemoet kunnen gaan, net als wat de bitcoin (?) prijs de laatste jaren heeft gedaan. Investeren op dit moment kan in Safemaidcoin. Deze altcoin wordt al verhandeld op de meeste crypto handelsplatforms en er zal ook een intern handelsplatform komen in het SAFE netwerk.

1 Comment

  1. Pingback:Megaupload 2.0 - File Sharing En Opslag Met Bitcoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *