Menu Sluiten

Ethereum – The world computer

ethereum
Ethereum – The world computer- Het platform voor smart contracten

Ether, de munt van Ethereum is een altcoin waarvan de blockchain speciaal is ontworpen om er slimme contracten of smartcontracten op te draaien. Na Bitcoin heeft Ethereum de grootste altcoin gemeten in markt kapitalisatie en de crowdfunding was zeer succesvol. Het potentieel van Ethereum is gigantisch. Er liggen wel een paar gevaren op de loer. We zullen de volgende onderwerpen behandelen:


Wat is Ethereum?
De Ethereum blockchain
Wat zijn smart contracten
Toepassingen van Ethereum smart contracten
Investeren in Ethereum
Ethereum hardware wallet          KOOP DIRECT

Wat is Ethereum

Ethereum is een cryptocurrency (?) die ook wel ‘Bitcoin 2.0’ of ‘the world computer’ wordt genoemd. Ether is de munt van dit netwerk en is in eerste instantie bedoeld om als een soort brandstof voor alle projecten te dienen. Wanneer je dus een applicatie op de blockchain (?) wil runnen, zal je Ether moeten hebben om dit mogelijk te maken.

Waar de ontwerper van Bitcoin (?) anoniem is, is Ethereum ontworpen door Vitaluk Butarin. De crowdfunding was de grootste ooit. Later met de crowdfunding voor de DAO werd nog meer opgehaald en dus weer een record verbroken. Een DAO is een Decentralized Autonomous Organisation en draait op de Ethereum blockchain.

Dit betekent dat de houders van de tokens van deze organisatie de eigenaar zijn en dat de besturing democratisch plaatsvind aan de hand van de regels van het smart contract (?). Hierdoor hebben externe partijen zoals overheden of banken geen invloed en is fraude uitgesloten. Bovendien is het veel (kost) efficiënter.

De Ethereum blockchain

De Etereum blockchain werkt in princiepe hetzelfde als de Bitcoin blockchain (?), maar er zijn wat aanpassingen gemaakt om alles goed af te stellen op smart contracten. De blok tijden zijn een stuk korter waardoor alles sneller en vloeiender zal lopen. Ook zijn de blokken speciaal ingericht om er code op te zetten die de contracten representeren in plaats van transacties.

De Ethereum blockchain wordt ook door mijners beveiligd. Wel is de hoeveelheid hash power (?) vele malen kleiner, ook in verhouding tot markt kapitalisatie (?). Dit betekent dat de Ethereum blockchain een stuk minder veilig is dan die van Bitcoin. Toch is deze blockchain al zeer robust en ondanks de gigantische waarde die het al vertegenwoordigd nog nooit gekraakt. Met de toename van de waarde van het Ethereum netwerk zal ook de beveiliging van de blockchain toenemen.

Na de beruchte hack op de DAO is er een hardfork geweest om het gestolen geld terug te krijgen (Ethereum is nooit gehackt, alleen de DAO die op Ethereum gebouwd is). Door deze hardfork is de Ethereum blockchain in tween gesplitst. Er is nu een Ethereum en een Ethereum Classic blockchain en ze doen allebei het zelfde. Dit is niet goed voor de reputatie en de toekomst zal leren of een van deze blockchains uit zal sterven.

Wat zijn smart contracten

Smart contracten zijn contracten die op de blockchain worden vastgelegd en die bij een bepaalde input automatisch de vastgelegde acties uitvoert. Het aantal afspraken, partijen en benodigde inputs kan onbeperkt groot zijn, dus je kan op deze manier uitgebreide processen inclusief de betalingen automatiseren. Je kan dus het menselijk falen en fraude voorkomen en dure administratieve werkzaamheden uitsluiten.

Smart contracten worden geïnstalleerd op de zogenaamde EVM (Ethereum Virtual Machine) en zijn hier gedecentraliseerd (?). Deze bestaan dus wereldwijd in heel het netwerk en niet op een bepaalde locatie. Smart contracten kunnen na de lancering ook niet meer veranderd of vernietigd worden. Wel kan van te voren geprogrammeerd worden dat het contract zichzelf vernietigd na een bepaalde tijd of wanneer het niet meer gebruikt wordt.

Toepassingen van Ethereum smart contracten

Smart contracten van zullen in bijna elke branch geld kunnen besparen wanneer ze worden toegepast. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld dat salaris automatisch verdeeld en betaald wordt aan de werknemer, belasting en verzekeringen nadat een bevoegd persoon jouw urenlijst + declaraties invoert in het systeem invoert. Het enige werk dat dan nog door een persoon gedaan moet worden is elk jaar de tarieven van de belasting en verzekeringen uploaden en de urenlijsten controleren en in het systeem invoeren.

Ook zullen er geheel nieuwe toepassingen ontstaan. Zo is RDW, een Duitse energie reus bezig laadpunten onder het wegdek voor stoplichten te maken, waarbij de geladen hoeveelheid energie direct wordt afgerekend. Ook kan je denken aan deuren die alleen open gaan wanneer je ervoor betaald hebt.

In de toekomst zal een drone pakketjes bezorgen en de betalingen zullen allemaal geautomatiseerd worden. De klant betaald in Ether en het smartcontract verdeeld automatisch dit bedrag tussen de leverancier en de eigenaar van de drone.

Ook ‘prediction markets’ zijn interessant. Hier kan je voorspellingen doen voor de toekomst en er geld op inzetten. Het ingezette geld wordt na de gebeurtenis verdeeld onder degene die het goed hadden. Dit is interessant omdat je zo kan zien wat de verwachting van een grote groep mensen is die er niet om liegen (ze verdienen immers geld als ze gelijk hebben, dus kiezen de in hun ogen grootste kans) en dit komt vaak ook uit.

Verder kan je bijvoorbeeld gokken dat de volgende overstroming in het gebied is waar jij woont. Wanneer dit nu ook gebeurd kan je de schade betalen van het geld wat je gewonnen hebt. Je kan het dus als verzekering tegen rampen gebruiken.

Investeren in Ethereum

De toepassingen van Ethereum zijn gigantisch en wanneer adoptie (?) toeneemt en er geen serieuze concurrentie komt, zal de prijs nogmaals door het dak kunnen gaan. Toch heeft de reputatie een flinke knauw gekregen door de splitsing die veroorzaakt is door de recente hard fork. Ook liggen er andere gevaren op de loer.

Binnenkort worden smart contracten ook mogelijk gemaakt op de Bitcoin blockchain door Counterparty en Rootstock. Rootstock is een sidechain van Bitcoin en geniet dus van de zelfde veiligheid, maar heeft als nadeel dat de bloktijd met tien minuten lang is. Dit maakt het geschikt voor grote robuuste contracten waar veel geld mee gemoeid is (langzaam maar super veilig).

Counterparty heeft een eigen munt, maar is gebackt door een bepaald aantal bitcoins (?). Op Counterparty zal het mogelijk worden dezelfde code voor smart contracten te schrijven als op Ethereum. Ze hebben elk hun sterke en zwakke kanten en het is dus afwachten welke er in de toekomst het meest populair wordt en of ze het allemaal overleven.

Verder is het belangrijk te beseffen dat Ether niet als currency is ontworpen en de inflatie veel groter is dan bij bitcoin. Wanneer de adoptie de komende jaren gigantisch toe zal nemen is dit niet erg. De prijsstijging kan dan nog steeds enorm zijn. Wanneer het gebruik stabiel is, zal je Ether steeds minder waard worden.

Ethereum hardware wallet

Tegenwoordig kan je jouw Ether veilig opslaan op een hardware wallet. Een hardware wallet is een apparaatje dat je private key (?) in een veilige omgeving kan bewaren en hackers dus niet bij je Ether kunnen. Er zijn ook bepaalde platforms waar je jouw Ether op kan slaan, maar deze worden regelmatig gehackt en dit kan dus gevaarlijk zijn.

Hardware wallets van Ledger en Trezor zijn allebij geschikt om Ethereum op te slaan. Ethereum kan net als bitcoins door hackers gestolen worden van online wallets of exchanges. Een hardware wallet is daarom zeker voor grote bedragen aan te raden!

LEES MEER OVER ETHER HARDWARE WALLETS

OF

KOOP DIRECT EEN ETHER HARDWARE WALLET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *