Menu Sluiten

Bitcoins opslaan

bitcoins opslaan
Bitcoins opslaan op een wallet

Wanneer je met Bitcoin (?) aan de slag gaat, zal je merken dat naarmate je elektronische vermogen groeit, het veilig opslaan van je bitcoins (?) een steeds belangrijker item wordt. Ik zelf begon me steeds meer zorgen te maken dat ik mijn bitcoins kwijt zou raken door diefstal of het verlies van mijn laptop waar mijn wallet(?) op stond en zo de positieve ontwikkeling die Bitcoin doormaakt mis zou lopen.

Op gegeven moment besefte ik dat ik niet al mijn bitcoins op een wallet kon laten staan en ben ik mij gaan verdiepen in manieren die het mogelijk maken om bitcoins veilig op te bergen en heb mijn bitcoins zorgvuldig verspreid. Op deze pagina kan je lezen hoe je jouw bitcoins op kan bergen en wat de voor- en nadelen zijn. De volgende manieren om je bitcoins te bewaren worden besproken:

Bitcoin wallet
Hardware wallet      Vergelijk en bestel de beste hardware wallets
Paper wallet
Bitcoins opslaan bij een 3e partij

De online bitcoin wallet is de meest voor de hand liggende manier

De meest voor de hand liggende manier om je bitcoins te stallen is op een bitcoin wallet. De meeste wallets zijn open source en gratis en de beste en meest bekende wallets kan je op bitcoin.org downloaden. Een wallet wordt geïnstalleerd op computer, laptop of smartphone en is dus afhankelijk van dit apparaat. Zorg dus altijd dat je een backup hebt voor als je computer crasht of kwijt raakt.

Bitcoin wallet en backup aanmaken

Bij het aanmaken van een bitcoin wallet krijg je tijdens het installatie proces altijd een code, meestal bestaande uit een serie woorden. Deze woorden(?) dienen als backup, wanneer je jouw wallet kwijt bent kan je door de zelfde soort en versie wallet weer te downloaden en deze woorden in te voeren je verdwenen wallet weer ophalen. Zo heb je jouw bitcoins en transactie verleden weer terug, maar je adressenlijst en andere instellingen zijn wel verdwenen (vind ik persoonlijk niet zo erg).

Het is na installatie ook mogelijk een echte backup (copy) van je wallet te maken. Deze kan je opslaan op je computer of op een externe schijf, CD/DVD of memory stick. Wanneer je nu je wallet kwijt raakt kan je hem weer terug zetten met deze backup. Op deze manier zijn alle instellingen precies hoe ze waren op het moment van de backup.

Private key en public key

In een bitcoin wallet zit een private key(?) en een public key(?) verwerkt om transacties in het netwerk te kunnen maken. De public key dient als een adres en de private key is om betalingen mee te doen. Dit betekent dat je de public key kan delen met anderen om betalingen te ontvangen en de private key dus strict privé moet houden. Wanneer anderen je private key hebben, kunnen ze jouw bitcoins uitgeven!

Bitcoin wallet kiezen

Er zijn veel verschillende wallets op de markt. Armory bijvoorbeeld is super beveiligd met zeer geavanceerde opties om je bitcoins veilig offline(?) te bewaren en daarom veel door bedrijven gebruikt. Deze wallet is wel zeer ingewikkeld en je moet er eerst wat tijd in steken om ermee te leren werken voordat je aan de slag kan. Een ander nadeel van deze wallet is dat je de totale blockchain(?) moet laden en dit heel veel tijd in beslag neemt.

Een simpelere wallet, maar minder veilig is bijvoorbeeld Multybit HD. Deze wallet heb je binnen 5 minuten geïnstalleerd en hoe je hem moet gebruiken wijst voor zich. Omdat bitcoin wallets gratis zijn, kan je er meerdere downloaden en bijvoorbeeld een gebruiken voor betaling en een andere om een grotere partij bitcoins op te slaan. Zo log je minder in in degene waar je meeste bitcoins op staan en is de kans succesvol gehackt te worden dus kleinen. Het is nog beter deze bitcoins op te slaan in zogenaamde ‘cold storage’(?).

Bitcoins opslaan in ‘cold storage’

Cold storage betekend offline opslaan, dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Bij cold storage komt het er op neer dat je jouw private- en public key of een kopie van je wallet ergens offline bewaard en je wallet op je online apparaat verwijderd. Voorbeelden van een cold storage zijn hardware wallets (?) of paper wallets (?). Ook kan je jouw recovery code (wallet words) opschrijven of op een memory stick zetten en de wallet op je computer vervolges verwijderen. Zoek goed uit hoe dit bij een individuele wallet moet en test het eerst op een wallet met een zeer klein bedrag, want als het fout gaat ben je al je bitcoins kwijt!

In het geval van Armory kan je jouw wallet op een offline computer zetten en een watch only wallet op een online apparaat. Met de watch only wallet(?) kan je jouw saldo zien en betalingen ontvangen (via public key). Een betaling doen met watch only is alleen indirect mogelijk door je order aan te maken in watch only, vervolgens per memory stick te importeren in je offline wallet, te tekenen met je private key en vervolgens weer te importeren in je watch only en te verzenden. Zo kan er nooit iemand bij je offline wallet komen.

hardware wallet, super veilig

Een hardware wallet is een apparaat dat je via USB kan inpluggen in je computer, waar een wallet op staat voor bitcoin en/of andere cryptocurrecies (?). Een hardware wallet is super veilig, omdat het offline in een kluis bewaard kan worden en dan dus niet gehackt kan worden. Wanneer een hardware wallet ingeplugd wordt kan je online gaan en betalingen doen.

Een hardware wallet is zeer geschikt om bitcoins te bewaren voor lange termijn in een kluis of andere veilige plek. Denk er ook aan dat je hem op een droge plek bewaard. Er zijn hele goedkope hardware wallets op de markt en duurdere met betere veiligheid functies voor online gebruik. Welke hier voor jou geschikt is ligt eraan of je ze online gaat gebruiken of offline in een kluis laat liggen als een lange termijn investering.

Lees hier meer over hardware wallets.

Ledger wallet

Een Ledger wallet (?) is een goedkope hardware wallet waarvan op dit moment twee versies te koop zijn:

-Ledger HW.1: Een simpele hardware wallet, voor maar 15,00 USD

-Ledger NANO: Een meer advanced hardware wallet voor 29,00 USD

Een Bitcoin wallet voor op je Ledger kan je gratis downloaden, dus je kan zelf kiezen welke je wil, de verschillende wallets kan je vinden op de site. Ook is voor de Ledger NANO een adaptor verkrijgbaar om hem met je smartphone te gebruiken. Ledger heeft vestigingen over heel de wereld en ook een in Nederland, waardoor de verzendkosten laag zijn en de levering snel. De ledger wallet is een simpele maar goede hardware wallet voor een zeer scherpe prijs!

BESTEL HIER

Trezor wallet

De Trezor wallet (?) is een duurdere hardware wallet, maar ook super veilig. De Trezor wallet is zelfs online niet te hacken, omdat je toegang krijgt via een code op het display van de Trezor  zelf, waar de volgorde van de cijfers op het display steeds wisselt. Wanneer je dus veiligheid belangrijker vindt dan de prijs, is Trezor de perfecte keus, want je kan zelfs vanaf een besmette computer veilig bitcoin transacties maken.

Een Trezor hardware wallet kost momenteel 99 USD.

BESTEL HIER 

Paper wallet

Een paper wallet is een van de veiligste manieren om je bitcoins te bewaren. Een paper wallet maak je door je private key op een papier te bewaren en verder alle elektronische files te verwijderen. Op deze manier kan niemand online bij je private key komen. Je kan je private key zo vaak printen als je wil, wanneer je hem bijvoorbeeld op meerdere plaatsen wil bewaren. Ook is het mogelijk je private key op een memory stick te bewaren, dan noem je het ‘cold storage’.

Hoe maak je een paper wallet?

De makkelijkste manier om een paper wallet te maken is door naar bitaddress.org te gaan en de site te openen door met je muis heen en weer te bewegen tot hij 100% geladen is. Vervolgens klik je op ‘generate new adress’, nu krijg je een public key (bitcoin adres) en een private key, zowel in de vorm van een code als een QR code(?). Neem nu een screen capture van het geheel.

Om een paper wallet te maken, kan je deze screen capture uitprinten en vervolgens zeer goed bewaren (om een cold storage te creëren kan je het opslaan op een memorystick, uiteraard kan je een paper wallet en cold storage maken van een wallet). Nu heb je een wallet, die online niet te bereiken is voordat je hem vanaf je papier of cold storage weer online brengt. Toch kan je nu je bitcoins naar je wallet sturen via het adres wat je links boven op je paper wallet hebt. Dit adres bestaat uit je public key, dus deze kan je veilig delen en je kan hier dus ook bitcoins op ontvangen van andere partijen.

Check je paper wallet

Wanneer je bitcoins naar dit adres hebt gestuurd of hebt laten sturen, wil je natuurlijk checken of je bitcoins ook daadwerkelijk op je wallet staan. Dit kan je doen door naar blockchain.info te gaan. Op deze site kan je informatie vinden over alle transacties op de Bitcoin blockchain en door jou wallet adres in te voeren, kan je alle transacties van deze wallet vinden. Je hebt nu dus een super veilige paper wallet, waar je bitcoins op kan ontvangen en je transacties kan zien!

Andere manieren om een paper wallet te maken

Er zijn ook andere sites op het web waar je een paper wallet kan aanmaken, maar Bitaddress is een makkelijke en betrouwbare manier. Ook kan je bij een normale wallet je private key of wallet words uitprinten en je online wallet wissen om een paper wallet te creëren. Op deze manier kan je van je bestaande wallet een paper wallet maken. Wees wel voorzichtig, want als je iets fout doet kan je al je bitcoins kwijtraken.

Er zijn ook apparaten te koop om je paper wallets zelf te printen. Op deze manier kan je heel veilig offline je wallet creëren en gemakkelijk uitprinten.

Bitcoins opslaan bij een 3e partij

Wanneer je het allemaal te veel gedoe vind om zelf je bitcoins te bewaren, kan je ze opslaan bij een gespecialiseerd bedrijf. Ook kan je een deel van de opslag uitbesteden om zo je risico te spreiden. Na de diefstal van een grote partij bitcoins bij Mt Gox, is de optie om de opslag van je bitcoins uit te besteden niet zo populair meer.

Is het opslaan van je bitcoins bij een 3e partij veilig?

Het is inderdaad een risico dat er opnieuw een diefstal plaats zal vinden, maar met het langzaam volwassen worden van Bitcoin, worden ook de diensten rond Bitcoin langzaam volwassen en dus beter. Er wordt hard gewerkt de opslag van bitcoins beter te beveiligen en ook zijn er steeds meer platforms die verzekerd zijn tegen verlies van de bitcoins van hun klanten. Het is dus belangrijk een platform te vinden die betrouwbaar is en zekerheid levert. Het best zijn de bedrijven die een groot deel van de bitcoins in cold storage opslaan.

Het is een soort bitcoin bankrekening

Je kan het opslaan van je Bitcoins op een platform vergelijken met een bankrekening. Degene die jou bitcoins opslaat is verantwoordelijk voor de beveiliging en daar hoef je dus zelf niet achteraan. Wanneer je over je geld wil beschikken kan je het overboeken, er is zelfs al een platform waarbij je een pin pas krijgt, waarmee je zowel bitcoins als andere currencies kan pinnen over heel de wereld.

Er zijn ook platforms waar je jouw bitcoins uit kan lenen tegen een rente. Dit is in principe ook een vorm van opslag, omdat je zo niet zelf op je bitcoins hoeft te letten. Het uitlenen brengt echter wel risico’s met zich mee en vaak betekent een grotere rente een groter risico. Goed vooronderzoek is hier noodzakelijk.

Lees ook:

Alles over Bitcoin

Waarom Bitcoin?

Kansen en gevaren voor de toekomst van Bitcoin

Over Bitcoin-Scout

Aan de slag met Bitcoin

Bitcoins kopen

Blockchain technologie

Investeren in bitcoins

Verklarende woordenlijst Bitcoin