Menu Sluiten

Bitcoins mijnen, beloond worden voor het verwerken van bitcoin transacties

bitcoins mijnen
Bitcoins mijnen

Bitcoins mijnen ofwel bitcoin mining is het proces waarbij bitcoins verkregen worden door met bepaalde hardware rekenkracht aan het netwerk te leveren. In het begin van Bitcoin was mijnen zeer lucratief. Tegenwoordig is de concurrentie hoger en zijn de marges kleiner. Wanneer je tegenwoordig nog goed aan het mijnen wil verdienen kan dat. Bijvoorbeeld door het op grote schaal te doen, te hopen op een sterke prijsstijging of door bepaalde altcoins te mijnen. Op deze pagina zullen we het volgende bespreken:

Bitcoins mijnen: hoe werkt het?
Waarom is mijnen belangrijk?
Beloning en moeilijkheidsgraad
Hoe kan ik tegenwoordig goed geld verdienen met mijnen?

Bitcoins mijnen: hoe werkt het?

Mijnen is een proces waarbij rekenkracht aan het Bitcoin netwerk (?) geleverd wordt. Deze rekenkracht vertaald zich in het aantal mogelijkheden in een reeks characters dat geprobeerd kan worden in een bepaalde tijdseenheid en wordt hash power (?) genoemd (hashes per second).

Elke tien minuten wordt in de Bitcoin blockchain (?) een nieuw blok gevormd. Dit blok bestaat uit alle transacties van de laatste 10 minuten en een encrypted header waar alle blokken vanaf het ontstaan van de blockchain (?) in vertegenwoordigd worden. Om een nieuw blok te creëren wordt alle informatie van dit blok door cryptografie (?) omgezet in een reeks van characters. Hierbij ontbreekt een aantal van de characters, deze worden weergegeven als een 0.

Nu kunnen alle mijners ermee aan de slag. Dit doen ze door simpelweg alle mogelijke characters te proberen en zo tot een oplossing te komen. Degene die de oplossing als eerst gevonden heeft stuurt deze oplossing naar alle andere mijners. Wanneer die het er allemaal mee eens zijn is er een nieuw blok ontstaan en krijgt deze mijner de beloning van 12,5 BTC.

Waarom is mijnen belangrijk?

Uit het bovenstaande blijkt dat degene die het meeste rekenkracht aan het netwerk levert de grootste kans heeft om een nieuw blok te vinden en de beloning te verdienen. Het leveren van rekenkracht kost geld en moeite. Je moet immers dure hardware en elektriciteit kopen. Degene die meer investeert zal meer verdienen en dit wordt ‘proof of work (?)’ genoemd.

Het gevolg van dit systeem is dat er een competitie ontstaat om zoveel mogelijk rekenkracht te leveren. Ook zorgt het ervoor dat wanneer een concurrent een blok heeft gevonden, het beter is dit eerlijk te bevestigen. Hierdoor kan je sneller aan het volgende blok kan beginnen om daar een kans te maken.

Hierdoor ontstaat een gigantisch netwerk van partijen die winst willen maken en dit alleen kunnen bereiken door eerlijk te zijn en de waarheid te bevestigen. Wanneer ze dit niet doen  zullen ze ongeldige blokken schrijven en tijd (= geld) verliezen.

Dit ‘proof of work’ systeem zorgt voor het meest beveiligde netwerk op aarde. Dit omdat een kwaadwillende meer rekenkracht zal moeten leveren dan alle mijners samen om een reële kans te maken om een blok (10 minuten) in zijn voordeel te schrijven. Bij het volgende blok geld hetzelfde. Het netwerk van mijners is al zo groot dat het zo goed als onmogelijk is voor een persoon, groep of zelfs overheid om het Bitcoin netwerk te kraken.

Bitcoin mijnen vindt plaats over heel de wereld door zowel grote als kleine partijen. Vooral in China staan gigantische mining farms. Dit zijn grote loodsen helemaal vol met hardware dat 24/7 aan het mijnen is. Ook zijn wereldwijd particulieren bezig op zolders en in kelders. Hierdoor is het onmogelijk het netwerk te verbieden (vooral het naleven van het verbod) of vernietigen. Het Bitcoin netwerk is dus niet te vernietigen en niet te hacken!

Beloning en moeilijkheidsgraad

Bitcoin is zo ontworpen dat alle bitcoins (?) in een vooraf vastgestelde tijd gemijnd gaan worden en dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen zijn. Wanneer de bitcoin prijs stijgt zullen er meer mijners op het netwerk komen omdat de opbrengst ten opzichte van de kosten hoger wordt. Met meer mijners en dus meer hash power zal je verwachten dat een nieuw blok dus eerder gevonden wordt en de bloktijd dus korter wordt.

Dit is echter niet zo, wanneer een blok binnen 10 minuten gevonden wordt zal het netwerk het vinden van het volgende blok moeilijker maken door in de reeks characters een nul extra te plaatsen. Nu zijn er veel veer mogelijkheden en zal het met dezelfde rekenkracht dus langer duren om een blok te vinden. Omgekeerd geld het zelfde, het netwerk zal het altijd automatisch bijstellen naar 10 minuten.

Hierdoor wordt bij het toenemen van de waarde van het netwerk de beveiliging beter en omgekeerd. Dit zorgt ervoor dat wanneer er meer te stelen is het ook moeilijker is in te breken. Een tweede effect van deze programmering is dat de toevoer van nieuwe bitcoins constant en voorspelbaar is, waardoor de prijs de neiging heeft te stijgen over tijd.

Om bitcoins schaars en dus waardevol te maken neemt de beloning voor mijners elke 4 jaar met de helft af. Over deze tijd zullen de transactie fees langzaam stijgen. Mijners verdienen dus een combinatie van nieuw gemijnde bitcoins en transactie fees. Wanneer alle bitcoins gemijnd zijn zullen de mijners alleen nog aan de fees verdienen.

Hoe kan ik tegenwoordig goed geld verdienen met mijnen?

Bitcoins mijnen vind tegenwoordig op grote schaal plaats door professionele partijen, dus de concurrentie is fors en de marges daardoor laag. Wanneer je toch wil gaan mijnen zijn er de volgende mogelijkheden:

-mining pool

Met de hash power die een normale computer levert duurt het decennia voordat je een blok gevonden hebt. Zelfs als je voor een flink bedrag aan mining hardware koopt, zal het nog steeds gigantisch lang duren voor je een blok vind. Wanneer je toch met je eigen computer en al dan niet extra mining hardware wil gaan mijnen kan je je aansluiten bij een mining pool.

Een mining pool is een netwerk van mijners die de hash power bundelen en samen een blok proberen te vinden. Wanneer een blok gevonden wordt, wordt de beloning verdeeld naar verhouding van geleverde hash power en krijg je in de praktijk dus regelmatig kleine bedragen uitbetaald.

-cloud mining

Bij cloud mining ga je niet zelf mijnen, maar investeer je geld bij een professionele partij die over de nieuwste hardware en goedkope energie beschikt. Hierdoor worden de marges veel hoger dan wanneer je zelf zou mijnen en kan je dus makkelijker concurreren.

-altcoins mijnen

Altcoins zijn nieuwere cryptocurrencies (?) en de concurrentie van mijners is hier veel lager. Ook zijn er altijd wel een paar altcoins die zojuist een gigantische prijsstijging hebben doorgemaakt en waar de moeilijkheidsgraad zich nog niet aan de prijs heeft aangepast. Hier kan je flinke marges behalen en wanneer je liever bitcoins bezit kan je de verkregen altcoins direct inwisselen.