Menu Sluiten

Altcoins, alternatieve cryptocurrencies

altcoins
Welke altcoins zijn het investeren waard?

Altcoins zijn alle op cryptografie gebaseerde currencies, behalve bitcoins. Je kan de naam altcoin uitleggen als alternatieve coins (een alternatief op bitcoin). De eerste zijn ontwikkeld met het idee een munt met betere eigenschappen dan bitcoin te creëren. Later zijn er ook altcoins ontstaan die zich op een andere toepassing dan betalingen richten.
Op deze pagina kan je het volgende lezen:

Hebben altcoins een toekomst?
Bitcoin VS altcoins
Investeren in altcoins
De meest interessante altcoins

Hebben altcoins een toekomst?

Waarschijnlijk zal Bitcoin samen met een aantal alternatieve munten een grote rol spelen in de technologische revolutie die momenteel aan de gang is. Sommigen denken dat op een dag altcoins het van Bitcoin zullen winnen, omdat ze betere toepassingen hebben. Anderen denken dat alleen Bitcoin het zal maken over de lange run.

Wij van Bitcoinscout denken dat Bitcoin samen met een aantal altcoins groot zal worden en dat een zeer groot aantal altcoins ook weer zal verdwijnen, omdat ze niet genoeg toevoegen. Wij denken dat alleen de altcoins die echt iets anders kunnen dan wat Bitcoin momenteel kan en in een eerder stadium viraal gaan en een infrastructuur en goed beveiligde blockchain opbouwen een kans maken.

Bitcoin VS altcoins

Altcoins zijn ontwikkeld voor dezelfde toepassingen die bij Bitcoin mogelijk zijn, maar ze zijn voor een bepaalde eigenschap geperfectioneerd. Zowel Bitcoin als sommige altcoins maken een kans deze race te winnen en voor een bepaalde toepassing zal er op lange termijn waarschijnlijk maar een van de twee gebruikt worden.

Bitcoin maximalisme

Bitcoin maximalisme is een term die gebruikt wordt voor mensen die denken dat Bitcoin op lange termijn de enige blockchain is die overblijft en dat alle functionaliteiten die door blockchain technologie mogelijk zijn geworden hier uiteindelijk zullen plaatsvinden.

Het idee is dat alle verbeterde functies van altcoins uiteindelijk door updates, applicaties en sidechains aan de Bitcoin blockchain worden toegevoegd en dat de gebruiker dan voor Bitcoin kiest, omdat de Bitcoin blockchain de meest beveiligde is en de grootste infrastructuur de meeste gebruikers heeft. Volgens een Bitcoin maximalist zullen altcoins daarom verdwijnen.

Bitcoin is de ‘first mover’ en heeft profijt van het ‘netwerk effect’.

Bitcoin is de eerste cryptografische munt die op de markt kwam en is ook veruit de grootste en bekendste. Bitcoin wordt daarom de ‘first mover’ genoemd en dit heeft grote voordelen om de race te winnen.

Een gevolg hiervan is het ‘netwerk effect’. Iedereen kent het verhaal van een mobile telefoon: Deze wordt pas echt bruikbaar wanneer meerdere mensen er een hebben en hoe groter deze groep wordt hoe meer je eraan hebt.
Het netwerk effect van Bitcoin houdt in dat veel ondernemingen het al accepteren als betaalmiddel, er bitcoin ATM’ s zijn over heel de wereld en dat de beste applicaties op Bitcoin gebouwd worden omdat dit de meest interessante blockchain is voor programmeurs.

Bijna alle toepassingen zijn uiteindelijk in de Bitcoin blockchain te integreren op verschillende manieren. Wanneer deze toepassingen net zo goed is als bij Bitcoin heeft het weinig nut om de altcoin te gebruiken, want hier moet de hele infrastructuur en gebruikersgroep nog opgebouwd worden. Hier zijn een paar voorbeelden:

Snellere en goedkopere munt:

Bitcoin heeft een bloktijd van 10 minuten, het duurt dus lang voordat een transactie geconfirmeerd wordt. Hierdoor zijn er een aantal altcoins ontstaan waarbij de bloktijd korter is en de transactiekosten lager.

Op het Bitcoin netwerk zal binnenkort het Lightning netwerk online gaan. Dit is een applicatie boven op de blockchain, waarmee betalingskanalen kunnen worden gecreëerd. In deze kanalen kunnen instant betalingen worden gedaan met zeer lage transactie kosten.

Slimme contracten:

Ethereum is een van de meest bekende altcoins en ontworpen om smartcontracten (?) op te draaien. Twee andere partijen zijn momenteel bezig het om slimme contracten op het Bitcoin netwerk mogelijk te maken. Deze partijen zijn Rootstock en Liquid.

Rootstock werkt met een sidechain die in de Bitcoin blockchain is geïntegreerd. Hier zullen de contracten langzamer zijn dan bij Ethereum door de lange bloktijd, maar de blockchain is wel vele malen veiliger. Ontwerpers van smartcontracten waar grote bedragen in omgaan zullen waarschijnlijk voor Rootstock kiezen.

Counterparty is een altcoin die ontstaan is op basis van ‘proof of burn’. Dit betekent dat er bitcoins vernietigd zijn en deze ingeruild zijn voor XCP (de munt van Counterparty), deze altcoin bestaat dus eigenlijk uit bitcoins.

Op Counterparty zal het mogelijk worden dezelfde code als op Ethereum te runnen, dus ook dezelfde slimme contracten. Het zal hier dus spannend worden of Ethereum de race zal winnen omdat ze de first mover zijn of Counterparty om de voordelen die de wortels in Bitcoin met zich mee brengen. Tijd zal het leren!

Blockchain social media:

Steem is een altcoin die wordt gebruikt als ‘fuel’ voor het social media platform Steemit. Steemit heeft zijn eigen blockchain en is daardoor veel minder veilig. Het grote voordeel dat steemit heeft, is dat ze in een zeer korte tijd explosief gegroeid zijn en hier dus een relevant voordeel pakken als first mover.

Op het moment wordt er ook gewerkt aan een social media platform dat op de Bitcoin blockchain is gebaseerd, de brandende vraag zal zijn of de voordelen van de Bitcoin blockchain het kunnen winnen van het ‘first mover’ effect door de gigantische groei van het aantal gebruiker die Steemit in een zeer korte periode achter de rug heeft.

BEKIJK SOCIAL MEDIA PLATFORM STEEMIT

Sommige altcoins zijn geworteld in Bitcoin

Altcoins kunnen in de Bitcoin blockchain geënt worden doormiddel van een sidechain of ‘proof of burn’ bijvoorbeeld. Dit brengt grote voordelen met zich mee met betrekking tot veiligheid en infrastructuur. De mogelijkheden zijn wel iets meer beperkt. Al met al zien wij het wel als een voordeel.

Investeren in altcoins

Investeren in altcoins kan je om verschillende redenen doen. Goede altcoins hebben dezelfde potentie als Bitcoin in het eerste jaar, wanneer ze doorbreken kunnen ze voor 1000-den procenten winst zorgen. Ook zijn de winstmarges op het mijnen van altcoins vaak nog beter. Bedenk wel dat ze ook kunnen verdwijnen en dan ben je jouw gehele investering kwijt.

Ook kan je in altcoins investeren wanneer je al in Bitcoin zit en niet zeker bent of Bitcoin zijn kop positie zal behouden. Een zeer kleine investering in een altcoin kan je al indekken. Wanneer de markt kapitalisatie (?) van een altcoin bijvoorbeeld 1000 keer kleiner is dan van bitcoin, kan je ook een 1000 keer kleiner bedrag investeren. Wanneer dan al het kapitaal wat in bitcoin zit naar deze altcoin toe vloeit, zou je in theorie dezelfde waarde in deze altcoin bezitten.

Welke altcoins moeten we in investeren?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: Welke altcoins moeten we in investeren? Een die de potentie heeft groot te worden moet in onze ogen aan de volgende eisen voldoen:

-Ze moeten iets kunnen wat Bitcoin niet kan of in ieder geval beter kunnen, anders zal Bitcoin de race zeker winnen.
-Ze moeten in de echte wereld gebruikt worden. Doe onderzoek of bedrijven en particulieren in er al gebruik van maken en hoe sterk deze trend is.
-Geworteld in de Bitcoin blockchain is een pro.

De meest interessante altcoins:

-Ethereum
-Maidsafe
-Steemit

5 Comments

  1. Pingback:Bitcoin Prijs Is Klaar Voor Een Gigantische Stijging

  2. Pingback:Lancering Zcash - Morgen Wordt De Criptocurrency Zcash Gelanceerd!

  3. Pingback:Zcash Prijs - Verklaring Van Het Prijsverloop Van Zcash

  4. carthago

    Leuk artikel. De echt bruikbare altcoins gaan het maken, want dankzij de korte blockchain tijd,en weinig energie kostende mining worden ze interessant voor alle business en particulieren. Zo is NXT samen met het opkomende ARDOR (ignis) baanbrekend en zelfs de bitcoin 2.0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *